geloofsvoer gesprek

Season 2

Episodes

Thursday May 19, 2022

Kerken pionieren. De één meer dan de ander. Zoekend naar nieuwe vormen van kerk-zijn kan het zijn dat je een belangrijk ingrediënt kwijtraakt. Eén die onmisbaar blijkt. Hoeveel moeten we ons best doen in het (uit)vinden van nieuwe vormen? Dick en Renco delen in dit gesprek hun gedachten hierover. O ja, ze nemen voor het eerst samen in één ruimte een podcast op (zonder Lennert). De geluidskwaliteit lijdt er direct onder..

Friday Apr 22, 2022

Deze aflevering heeft een hoop drieën. Ten eerste #33, maar ook drie personen (Dick, Lennert en Renco) en een intro die de derde keer pas goed was opgenomen. Daar word je vanzelf een beetje flauw van. Het onderwerp leent zich er ook wel voor: Renco kwam voor de dag met (religieus) determinisme en bezorgde het gezelschap dus wat huiswerk vooraf. Maar wees gerust, we praten in vrij normale taal over (denken we).

Thursday Apr 07, 2022

Dit keer een gesprek tussen Dick en Renco over de afstand die de vergeestelijking binnen de kerk kan oproepen. Renco voelt zowel voor de geestelijke als de praktische kant van de kerk, maar vraagt zich af of het beter is wanneer ze niet te lang parallel lopen. En uiteraard komt ook de kerktaal weer langs, als het gaat om ongewenst afstand creëren.

Thursday Mar 24, 2022

Nietsvermoedend gingen Dick en Renco op bezoek bij een boekenclub vanuit het Dominicanenklooster in Zwolle. Althans, dat bleek het te zijn. Het woord lezing hadden ze niet goed gelezen... Niettemin werd het een boeiende, eerste avond rond het boek 'Raak de wonden aan' van Thomas Halik. Waarom? Dat hoor je in deze aflevering.

Thursday Mar 10, 2022

Wie denkt aan de kerk, denkt zeker (ook) aan de dienst op zondagmorgen. Op de zondag, rustdag valt het hoogtepunt van het kerkelijk weekritme en Dick kaart aan of dat nog wel toekomst heeft onder de jongere generatie. Samen zoeken de heren naar een betere balans tussen de zondagkerk en de doordeweekkerk.

Thursday Feb 24, 2022

Vorige week al op de blog, en nu ook in de podcast: het boek Waarheidszoekers van Cees Zweistra. Een gesprek tussen Dick en Renco over het complotdenken anno nu. Omdat we allemaal wel een tijdens corona geradicaliseerde persoon kennen. Je eerste reactie is waarschijnlijk het 'debunken' (ontmaskeren) van het complot, maar je hebt vast ook al gemerkt dat dát niet werkt. Waarom niet? Luister mee..

Thursday Feb 10, 2022

In de huidige maatschappij lijkt de nadruk te liggen op het individu. Als individu heeft iedereen het recht zich bezig te houden met bijv. existentiële vragen en zingeving. Horizontale en verticale verbonden spelen daarbij een rol al zegt de seculiere individualist zijn/haar vragen kwijt te kunnen in uitsluitend het horizontale: de relaties met anderen. Religie heeft wat Dick en Renco betreft goede kaarten voor beide dimensies, maar lijkt toch voor veel mensen geen serieuze optie. Of een optie die niet serieus overwogen wordt. Hoe zit dat?

Friday Jan 21, 2022

Deze aflevering is direct opgenomen na aflevering 26 over geloofsgeluk en is dus weer een gesprek tussen Dick, Lennert en Renco. Ze praten verder over de baten van geloven en brengen het dichterbij: waarom geloven zij eigenlijk? Op die vraag komen drie uiteenlopende antwoorden, kan wel gesteld worden. Wil je reageren met jouw antwoord? Laat een berichtje achter onder de podcast op de website of mail naar gesprek@geloofsvoer.nl.

Thursday Jan 13, 2022

In deze aflevering gaan Dick, Lennert en Renco samen in gesprek over de vraag of geloof/religie (meer) geluk brengt in je leven. Ter voorbereiding keken ze een aflevering van 'Witteman ontdekt: religie'. Dit is de eerste aflevering met de drie heren bij elkaar en dan ook nog eens in één ruimte (en dus niet digitaal). Dus verwacht wat meer flauw grapjes tussendoor.

Saturday Jan 01, 2022

In deze 25ste aflevering praten Dick en Renco veel te lang door over series die wel en niet te moeite waard zijn. Een aflevering voor seriekijkers, en anders niet. En misschien wel een aflevering primair voor onszelf. Het is in ieder geval raadzaam de beide eindejaarslijsten vooraf te lezen of bij de hand te hebben terwijl je luistert. Serie top 10 van 2021 (Dick) Renco’s serie top 2×10 Op de blog vind je ook nog meer film/tv lijstjes. Zoals deze van Dick uit 2019, en deze van 2020. Renco schreef deze lijst over 2019 en deze over 2020.

Renco Schoemaker

Podcast Powered By Podbean