geloofsvoer gesprek

Season 2

Episodes

#39 Refolutie

Thursday Jul 14, 2022

Thursday Jul 14, 2022

Dick en Renco keken beide het tweeluik Refolutie van Powned, gepresenteerd door Rutger Castricum. Ze bespreken tijdens deze laatste aflevering van dit podcastseizoen waarom de (conservatief protestants-christelijke) 'reformatorische' stroming wel en/of geen aantrekkingskracht heeft op hen, en op jongeren. En waarom? Kortom: een onmisbare beschouwing bij het tweeluik Refolutie! Tot in september :)

#38 Geloofsimpasse

Thursday Jun 30, 2022

Thursday Jun 30, 2022

Wat begon als een aflevering tussen cranky zwagers Lennert en Renco ontpopte zich in een open, eerlijk gesprek over een impasse in het geloof. Wat we daarmee bedoelen mag je zelf gaan beluisteren. Zelf praatten we nog langer door, maar van Dick mag een aflevering nooit de 40 minuten raken :-)

#37 Rolmodellen

Thursday Jun 16, 2022

Thursday Jun 16, 2022

Als tiener zagen Dick en Renco als snel dat verreweg de meeste christenen niet echt tof waren, terwijl dat toen zeker had geholpen (we waren al in de minderheid). Pas op latere leeftijd ontdekten ze beide dat tof zijn in je geloof, zogezegd, een heel andere vorm aan kan nemen. Een christen zijn in het normale leven en daar als heel gewoon over (willen) praten. Nou ja, een gesprekken over rolmodellen anno vroeger en anno nu.

Thursday Jun 02, 2022

In deze aflevering gaat Renco in gesprek met 'zo nu en dan luisteraar' en vriendin Annet over verschillend geloven en níet geloven in je relatie. Waar vind je elkaar (niet) en hoe kom je tot elkaar? Is dat nodig en wát is daar voor nodig? Een openhartig gesprek dankzij Annet.

#35 Pionieren

Thursday May 19, 2022

Thursday May 19, 2022

Kerken pionieren. De één meer dan de ander. Zoekend naar nieuwe vormen van kerk-zijn kan het zijn dat je een belangrijk ingrediënt kwijtraakt. Eén die onmisbaar blijkt. Hoeveel moeten we ons best doen in het (uit)vinden van nieuwe vormen? Dick en Renco delen in dit gesprek hun gedachten hierover.
O ja, ze nemen voor het eerst samen in één ruimte een podcast op (zonder Lennert). De geluidskwaliteit lijdt er direct onder..

#34 (on)geloofsjaloezie

Thursday May 05, 2022

Thursday May 05, 2022

Deze aflevering gaat weliswaar over jaloezie, maar meer specifiek over de jaloezie die er kan bestaan tussen gelovigen en niet-gelovigen. Zo zou een niet-gelovige op momenten jaloers kunnen zijn op het geloof in een hemel van een gelovige. Maar Dick, Lennert en Renco praten het meest over de vraag andersom: drie punten waarop je jaloers bent bij niet-gelovigen. Een zelden gestelde vraag met verrassende antwoorden.

#33 Determinisme

Friday Apr 22, 2022

Friday Apr 22, 2022

Deze aflevering heeft een hoop drieën. Ten eerste #33, maar ook drie personen (Dick, Lennert en Renco) en een intro die de derde keer pas goed was opgenomen. Daar word je vanzelf een beetje flauw van. Het onderwerp leent zich er ook wel voor: Renco kwam voor de dag met (religieus) determinisme en bezorgde het gezelschap dus wat huiswerk vooraf. Maar wees gerust, we praten in vrij normale taal over (denken we).

#32 Afstand en vergeestelijking

Thursday Apr 07, 2022

Thursday Apr 07, 2022

Dit keer een gesprek tussen Dick en Renco over de afstand die de vergeestelijking binnen de kerk kan oproepen. Renco voelt zowel voor de geestelijke als de praktische kant van de kerk, maar vraagt zich af of het beter is wanneer ze niet te lang parallel lopen. En uiteraard komt ook de kerktaal weer langs, als het gaat om ongewenst afstand creëren.

#31 Een boekenclub, huh?

Thursday Mar 24, 2022

Thursday Mar 24, 2022

Nietsvermoedend gingen Dick en Renco op bezoek bij een boekenclub vanuit het Dominicanenklooster in Zwolle. Althans, dat bleek het te zijn. Het woord lezing hadden ze niet goed gelezen... Niettemin werd het een boeiende, eerste avond rond het boek 'Raak de wonden aan' van Thomas Halik. Waarom? Dat hoor je in deze aflevering.

#30 Doordeweekkerk

Thursday Mar 10, 2022

Thursday Mar 10, 2022

Wie denkt aan de kerk, denkt zeker (ook) aan de dienst op zondagmorgen. Op de zondag, rustdag valt het hoogtepunt van het kerkelijk weekritme en Dick kaart aan of dat nog wel toekomst heeft onder de jongere generatie. Samen zoeken de heren naar een betere balans tussen de zondagkerk en de doordeweekkerk.

Renco Schoemaker

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240320